Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Zorunlu ve Seçmeli Ders İçerikleri

Zorunlu ve Seçmeli Ders İçerikleri

I. YARIYIL

ENG101 - İngilizce I - 4 AKTS
Dersin odak noktası çağdaş küresel sorunlar ve sürdürülebilir gelişme temaları aracılığıyla dilsel ve akademik becerilerin kazandırılmasıdır. Bunu yaparken, bir yandan küresel sorunların etkileri ve nedenlerinin altı çizilirken, öte yandan sürdürülebilir bir geleceği hedefleyen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri (UNSDG) nasıl ilerlediği konusunda farkındalık yaratılmaktadır. Ders, yapısı gereği karşılıklı etkileşim, tartışma ve fikir alışverişine dayalı olduğundan, öğrencilerin haftalık olarak verilen okumalar, yapılan ders içi tartışmalar ve yazma ödevleri aracılığıyla bilgi birikimini artırmaları ve beceri geliştirmeleri beklenir.

HIST103 - Uygarlık Tarihi I - 6 AKTS
Ders, uygarlık tarihinin önemli olaylarını ve temalarını küresel karşılaştırmalı bir perspektifle geniş bir kronolojik çerçevede inceler. Göç, ticaret, ticaret dışı ilişkiler, dinlerin ve hastalıkların yayılması gibi uygarlık için önemli etkileri olan gelişmeler Antik Çağ'dan Erken Modern döneme kadar Akdeniz Havzası'na vurgu yapılarak ele alınır.

HIST201 - Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I - 4 AKTS
Türkiye’de modernleşme sürecinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerini analiz eden bu iki dönemlik dersin ilk bölümü, 1908 Meşrutiyet Devrimi ile başlayan Osmanlı İmparatorluğunun son döneminden 1946 yılında çoğulcu parlamenter sisteme geçişe kadar olan Erken Cumhuriyet dönemini kapsamaktadır.

IR101 - Siyaset Bilimine Giriş - 6 AKTS
Bu ders, siyaset bilimine genel bir giriş dersi olarak hazırlanmıştır. Bu nedenle esas olarak öğrencilerin siyaset biliminin temel kavramlarını tanıması konusuna yoğunlaşmaktadır. Ders, siyaset biliminin temel tartışma alanları olan siyasal rejimler ve kurumlar, uluslararası ilişkiler ve aktörler, siyasal düşünce ve ideolojiler konularını kapsamaktadır.

MATH101 - Sosyal Bilimler için Matematik I - 6 AKTS
MATH 101 dersi tek değişkenli fonksiyonların diferansiyel ve integral hesabını kapsar. İçerdiği konular; fonksiyonlar ve grafikleri, doğrusal ve kuadratik fonksiyonlar, limit ve süreklilik, türev, türev kuralları, kapalı türetme, logaritmik türetme, eğri çizimi, belirsiz integral, belirli integral, integrasyon yöntemleri, ve belirli integral uygulamaları şeklindedir.

TLL 101 - Türk Dili ve Edebiyatı I - 4 AKTS
Bu dersin amacı öğrencilerin sözlü olarak tartışma yürütme becerisini geliştirmektir. Derste Türkçenin özellikleri ele alınacak ve Türk Edebiyatı’ndan seçme metinler incelenecektir. Düzyazı, hikaye ve şiir gibi farklı yazınsal türler okunacak, eleştirel bir gözle incelenecek ve tartışılacaktır. Anlatım bozuklukları, noktalama ve yazım yanlışlarından hareketle Türkçenin doğru kullanımı üzerinde durulacak ve metinlerin tarihsel ve kültürel arkaplanı incelenecektir.

HIST202 - Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II - 4 AKTS
Bu ders, Türkiye’de modernleşme sürecinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerini işleyen iki dönemlik dersin ikinci bölümüdür. Dersimiz, 1946 yılında çoğulcu parlamenter sisteme geçişle başlar ve günümüze kadar gelir.

PSY100 - Genel Psikoloji - 6 AKTS
Bu ders psikoloji bilimindeki temel konulara ve bulgulara genel bir giriştir. Ders, biyolojik, bilişsel, sosyal, gelişimsel ve kişilik psikolojisinden önemli bulgu ve araştırmaların tanıtılmasını kapsar. Aynı zamanda zihinsel bozukluklara ve klinik psikolojiye kısa bir giriş yapar.

SEC101 - Üniversite Yaşamına Giriş - 1 AKTS
Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin üniversite yaşamına uyumunu sağlamak, üniversite ile olan bağını güçlendirmek, sosyal sorumluluk bilincini artırmak, kişisel ve akademik gelişimlerini desteklemek.

SOC104 - Sosyolojiye Giriş - 6 AKTS
Bu ders sosyolojinin temel kavramlarını ve teorik yaklaşımlarını kapsamaktadır. Sosyal organizasyon ve sosyal katmanlar, toplumsal güç ve sosyal değişim, sapma ve sosyal kontrol, sosyal değişme, ırk ve etnisite, organizasyonlar konularına değinilecektir.

ENG 102 - İngilizce II - 3 AKTS
Bu dersin ana amacı öğrencilere, Özyeğin Üniversitesi'ndeki disiplinler arası lisans çalışmaları için gerekli olan İngilizce dil becerilerini (özellikle de yazma ve konuşma) ve diğer akademik becerileri kazandırmak ve geliştirmektir.

TLL 102 - Türk Dili ve Edebiyatı II - 4 AKTS
Bu dersin amacı öğrencilerin yazılı olarak tartışma yürütme becerisini geliştirmektir. Derste, “Neden edebiyat okuruz?” sorusuna cevap aramak üzere Türk Edebiyatı’ndan seçme metinler incelenecek ve edebiyata farklı yaklaşımlar ele alınacaktır. Derste farklı yazınsal türlerden seçilen kurmaca yapıtlar okunacak ve bu yapıtlar üzerine eleştirel değerlendirme yazıları yazılacaktır. Ders boyunca anlatım bozuklukları, noktalama ve yazım yanlışlarından hareketle Türkçenin doğru kullanımı üzerinde de durulacaktır.

HIST104 - Uygarlık Tarihi II - 6 AKTS
Ders, insanlık tarihinin önemli tema ve olaylarını küresel karşılaştırmalı bir bakış açısıyla genel bir kronolojik çerçevede inceler. Sosyo-ekonomik, kültürel, ideolojik ve siyasi yapılar, göç, ticaret, dinlerin yaygınlaşması, salgın hastalıkların yayılması ve küresel endüstriyel kapitalizmin yükselmesi gibi gelişmelerin etüdünü sunar.

III. YARIYIL

IIII. YARIYIL

ECON101 - Mikroekonomi - 6 AKTS
Bu ders, fiyatların, üretimin, ve gelir dağılımının, ekonomideki kişiler ve firmalar arasındaki etkileşim yoluyla analizidir. Piyasalara uygulanabilecek devlet müdahaleleri çalışılır ve güncel ekonomik problemlere temel analitik araçlar kullanılarak uygulamalar yapılır. Dersin amacı, temel ekonomi kavramlarını anlamak için araçlar geliştirmek ve ekonomik ortamları anlamada mikroekonomin rolünü incelemektir. Ekonomik rekabet, farklı piyasa yapıları, arz ve talep analizleri, piyasa dengeleri, kar maksimizasyonu, piyasa gücü, ve temel oyun kuramsal kavramlar üzerine ağırlık verilmektedir.

IR201 - Araştırma Yöntemleri I - 6 AKTS
Dersin amacı sosyal bilimlerde kullanılan araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bilimsel bir araştırma yapmak için deneyim kazanmayı sağlamaktır. Uygun araştırma sorularının geliştirilmesi, yöntemlerin seçilmesi, veri analizi ve sonuçların yorumlanması değinilen konular arasındadır.

IR203 - Karşılaştırmalı Siyasete Giriş - 6 AKTS
Bu dersin amacı alandaki temel sorulara ve tartışmalara bir giriş yapmaktır. Rejim türleri, rejim değişikliği, kurumsal düzenlemeler parti sistemleri ve siyasi katılım ele alınan konular arasında sayılabilir. Bu konular farklı ülkelerden seçilen vaka çalışmalarıyla ilgili teorik ve ampirik okumalarla ele alınacaktır

IR205 - Uluslararası İlişkilere Giriş - 6 AKTS
Bu ders, belirlenen okumalar aracılığıyla ve dünya sisteminin birbirine bağlı doğasını vurgulamak amacıyla, diğer konuların yanında, uluslararası devlet sisteminin temeli, diplomasi, uluslararası hukuk ve örgütler, sivil toplum, ulusötesi ekonomiler, terörizm ve güvenlik, çevre gibi uluslararası ilişkiler disiplininin merkezinde yer alan konular ve kurumları kapsamaktadır. Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler günümüz dünyasının önemli meselelerini eleştirel bir biçimde düşünmek ve anlamak için iyi bir donanıma sahip olur. Ayrıca, öğrenciler tarihsel ve güncel olaylara ilişkin tartışmalar, analizler, ve eleştirel yorumlar aracılığıyla kendi görüşlerini formüle edebilmeli ve aktarabilmelidirler.

SEC 201 - Sektörlere Giriş - 2 AKTS
SEC 201 öğrencilerin çalışma hayatı ve endüstri profili açısından ele alınan dört sektörde derinlemesine bilgi kazanmasını sağlayacaktır. Bunlar arasında, Finansal, Bilişim ve İletişim Teknolojileri, Sosyal ve son olarak gelişmekte olan sektörler yer almaktadır. Öğrencilere sektörel bilginin yanı sıra, endüstri ile ilgili en güncel bilgilere ulaşabilmeleri için gerekli beceriler de tanıtılacaktır. Kapsamlı sektörel bilgiler, iş dünyasından konuk konuşmacılar, firma ziyaretleri, ilk elden endüstri deneyimi ve vaka çalışmaları ile pekiştirilecektir.

IIV. YARIYIL

ECON102 - Makroekonomi - 6 AKTS
Bu ders GSYH, enflasyon, büyüme, ticaret, tasarruf, yatırım, işsizlik, parasal ve finansal sistem gibi makroekonominin temel kavramlarını ve meselelerini öğrenciye tanıtır. Dersin amacı öğrenciye bir ülkenin ekonomisinin genel anlamda nasıl işlediğini açıklamak ve temel konularda ekonomik politika analizleri yapabilmesi için onu ihtiyaç duyacağı bilgi ve araçlarla donatmaktır.

IR202 - Araştırma Yöntemleri II - 6 AKTS
Dersin amacı sosyal bilimlerde kullanılan nicel araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak ve gerekli istatistiki analizleri öğrenmektir.

IR204 - Uluslararası Örgütler - 6 AKTS
Ders uluslararası örgütlerin dünya siyasetinde oynadıkları rolü inceler. Birleşmiş Milletler, Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Uluslararası Çalışma Örgütü derste işlenen uluslararası örgütlere örnektir.

IR206 - Siyasal Düşünce - 6 AKTS
Bu ders siyasal düşünce tarihinde önemli bir yer tutan Plato, Aristo, Hobbes, Locke, Rousseau, Marx ve Arendt gibi düşünürleri inceleyerek, öğrencilere farklı düşünce ekollerini ve siyasal düşünce içerisindeki yerleşik argümanları tanıtacaktır.

SEC 202 - Yetkinlik Yönetimi - 2 AKTS
SEC 202, öğrencileri iş hayatının en önemli yönü olan «yetkinlik yönetimi» ile tanıştırmak üzere tasarlanmıştır. Ders öğrencilerin gerek başarılı bir kariyer için gerekse özel hayatlarında sahip olmaları gereken kişisel ve aktarılabilir becerileri geliştirmesine olanak verir. Ders, öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini keşfetmeye yönelik adımlar atarken, yetkinliklerini geliştirmelerini sağlamayı hedefler. Ders içerikleri, haftalık seminer/atölye çalışmalarıyla ve konuyla ilgili videolar, e-kitaplar, akademik makaleler ve haberler gibi çevrimiçi (online) araçlar ile sunulur.

IV. YARIYIL

IR301 - Diplomasi Tarihi - 6 AKTS
Bu ders, modern uluslararası sistemde diplomasinin tarihine odaklanmaktadır. Ders, modernleşme öncesi diplomatik sistemlere genel bir bakış ile başlarken, sonrasında 16. ve 17. Yüzyıllardaki formal eşitlik sisteminin yükselişini ve 1816'dan günümüze uzanan diplomatik tarihin incelemesini konu edinir. Ders, daha fazla uzmanlık gerektiren seçmeli derslerin temeli olabilecek geniş diplomatik tarih bilgisini öğrencilere aktarmayı hedeflemektedir.

IR303 - Türkiye'de Siyaset - 6 AKTS
Bu ders, Türkiye'deki önemli siyasi gelişmelere, siyasi kurumlara ve rekabet halindeki ideolojilere karşılaştırmalı bir bakış açısıyla bakmaktadır.

IR305 - Uluslararası İlişkiler Teorisi - 6 AKTS
Bu ders uluslararası ilişkiler teorilerinin geniş bir incelemesini sunmak üzere tasarlanmıştır. Realizm, liberalizm ve yapısalcılık teorilerini içeren çeşitli rakip perspektifleri kapsayan ders, çatışma ve işbirliği, uluslararası politik ekonomi, karar verme ve ulus ötesi ilişkiler konularında uluslararası politikalara getirilen temel yaklaşımları değerlendirir ve karşılaştırır. Derste ayrıca çeşitli teorilerin temel konulardaki avantajları ve dezavantajları ele alınır.

IVI. YARIYIL

IR304 - Türk Dış Politikası - 6 AKTS
Bu ders, öürencilerin Türk Dış Politikası'nın temel dinamiklerini anlama becerilerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dersin amacı Türk Dış Politikası'ndaki fikirler, söylemler, kurumlar, aktörler, etkileşimler ve süreçler hakkında analitik ve eleştirel bir bakış açısı geliştirmektir.

IR306 - Uluslararası Hukuk - 6 AKTS
Bu ders öğrencileri Uluslararası Kamu Hukukunun ilkeleri ve uygulamasıyla tanıştırmayı hedeflemektedir. Ders, uluslararası hukukun uluslararası ilişkiler rejimi olarak incelenmesi ve tarihsel gelişiminin kısa bir özeti ile başlar. Bu dersin ana kısmı uluslararası kamu hukukunu ve uygulamasını oluşturan ve onlara yön veren kurumlara, aktörlere ve kurallara odaklanır. Ders, deniz hukukundan insan hakları hukukuna, uluslararası çevre hukukuna uzanan bir yelpazede uluslararası hukukun özel konularını, her seferinde vaka incelemesi ve içtihatlara atıfta bulunarak, analiz etmeyi sürdürür.

VII. YARIYIL

IR401 - Uluslararası Politik Ekonomi - 6 AKTS
Ders öğrencilere uluslararası ekonomi politiğin ana kavramlarını, teorik yaklaşımlarını ve güncel konularını tanıtır. Derste merkantalizm, ekonomik liberalizm, yapısalcılık ve eleştirel teorik perspektiflerine ek olarak uluslararası ticaret, uluslararası finans, uluslararası üretim ve yatırım ve küreselleşme gibi konular işlenir

Bölüm İçi Seçmeli Dersler

IR209 - Politik İdeolojiler - 6 AKTS
Bu dersin temel amacı politik ideolojileri detaylı bir biçimde ele almak ve bu ideolojiler arasındaki benzerliklerin ve farklılıkların altını incelemektir.

IR302 - Diplomasi Tarihi II - 6 AKTS
Bu ders spesifik temaların (diplomasi tarihi, arabuluculuk, İkinci Dünya Savaşı'nın diplomasi tarihi vb.), devletlerin (Yunanistan, Türkiye, Çin ve diğer ülkelerin diplomasi tarihi), ve bölgelerin (Doğu Asya, Orta Doğu ve diğer bölgelerin diplomasi tarihi) diplomasi tarihlerine odaklanarak öğrencilerin Diplomasi Tarihi I dersinde elde ettikleri temel bilgilerini üzerine ekleme yaparak geliştirir. Bu nedenle bu ders özel konular dersidir.

IR307 - Liberalizm: Dostları ve Rakipleri - 6 AKTS
Bu ders öncelikle liberalizmi oluşturan temel kavramları ve temaları tanıtacaktır. Özgürlük, bireysellik, serbest pazar ekonomisi, anayasal devlet, tolerans ve insan hakları üzerine dönen tartışmaları tarihsellikle harmanlanmış bir şekilde anlatacaktır.

IR310 - İç Savaş ve Yerel Çatışma - 6 AKTS
Belirlenen okumalar yoluyla, ders iç savaşların ve yerel çatışmaların araştırılmasında olan nedensel yaklaşımlar, kimlik sorunları, sivil toplum ve devlet dışı aktörler, ulus ötesi ekonomiler, terörizm, güvenlik, sınır kaygıları, askeri katılım, hesap verilebilirlik, uluslararası hukuk, uluslararası örgütler ve barış koruma gibi konuları kapsar. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, bugün dünyadaki ilgili konuları eleştirel olarak düşünmek ve ele almak için iyi bir donanıma sahip olur. Ayrıca, tarihsel ve güncel sonuçlarla ilgili tartışmalar, analizler, ve eleştiriler yoluyla kendi görüşlerini formüle edebilecek ve aktarabileceklerdir.

IR311 - Uluslararası Çatışma Analizi - 6 AKTS
Bu derste öğrencilerin uluslararası çatışmaların ampirik gerçekliklerini öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, ders uluslararası çatışmaların sebeplerini ve çatışmaları kuvvetlendiren, değiştiren veya çözen koşulları kapsar. Öğrencilerden, bu doğrultuda, ampirik gerçekleri tanımlamaları, uluslararası çatışmaların artmasını ampirik bulgulara dayalı olarak açıklamaları, uluslararası çatışmaların hangi koşullarda arttığını veya azaldığını anlamaları, ve çatışmaların barışçıl yöntemlerle nasıl çözülebileceğini anlamaları beklenir.

IR312 - Amerikan Politikası - 6 AKTS
Bu derste öğrenciler, Amerikan Cumhuriyeti'nin, siyasetin temel sorunu olan kim, neyi, ne zaman, nasıl ve nerede nasıl alır sorularına nasıl yaklaştığını ve yaklaşmakta olduğunu öğrenirler. Amerikan sisteminin ne kadar başarılı olduğu hala açık olmasa da öğrenciler bu derste ABD vatandaşı olmanın ne anlama geldiğini ve bu statüyle gelen sorumluluk ve ayrıcalıkları öğrenirler

IR313 - Tartışmalı Fikirler: Politik ve Toplumsal Konular - 6 AKTS
İnsanların sabit fikirli olmak gibi bir eğilimleri olsa da, dünya sadece siyah ve beyaz alanlardan oluşmuyor. Bu dersin amacı da güncel toplumsal ve politik konularda karşıt düşünceleri okuyup tartışarak öğrencilerin analiz yeteneğini geliştirmek ve her konudaki gri alanların altını çizmek olarak sunulabilir. Nitekim derste üzerinde durulacak olan bazı konular: Avrupa Birliği Avro bölgesi gerçekten sona mı yaklaşıyor? İslami hareketler Arap Baharında kazanılan demokrasi ivmesini yavaşlatıyor mu? Kapitalizm demokrasiye sekte mi vuruyor? Çin tehlikeli bir süper güç mü oluyor? İran?ın nükleer güç elde etmemesi için gerekirse güç mü kullanmalı? Aynı cinsiyetten kişilerin evlenmesi yasal hale getirilmeli mi? Öğrencilere bu gibi güncel konularda farklı fikirleri sunarken, ders ayrıca kendi fikirlerini İngilizce olarak dile getirebilmelerine de yardımcı olacaktır.

IR314 - Uluslararası Göç - 6 AKTS
Küreselleşen dünyada, uluslararası göçü anlamak, bu hareketlilikten yararlanmak, yönetmek veya göç ile nasıl yaşanacağını öğrenmek neredeyse herkes için bir sorunsal haline gelmiştir. Göç olgusunun hızla büyümesi ve diğer küresel sorunlar ile olan bağlantılarının karmaşıklığı konuyu daha da çapraşık bir hale sokmaktadır. Ders boyunca uluslararası göç, milliyetçilik ve küreselleşme arasındaki bağlantıya vurgular yapılır, 20. Yüzyıldan 21. Yüzyıla doğru meydana gelen dönüşümler tarihsel bir bakış açısıyla irdelenir.

IR315 - Barış ve Çatışma Çalışmaları - 6 AKTS
Bu derste öğrenciler uluslararası ilişkilerde alanında çatışma ve barış nedenlerini inceleyen yazarların çalışmalarına aşina olur. Amaç, öne sürülen çeşitli argümanların mantığını anlamak ve nasıl değerlendirileceğini öğrenmektir. Öğrenciler teorilerin açıklamalarına dayalı sosyal bilim bulguları ile ilgili okumalar yapacak ve bu okumaları geçmiş çatışma olaylarını açıklamak için kullanır. Bu teoriler ayrıca güncel uluslararası ilişkiler çatışmalarını değerlendirmek için de kullanılabilir.

IR316 - Politik Psikoloji - 6 AKTS
Bu dersin amacı siyasal davranışların psikolojik temellerini anlamaktır. Öğrencilerin ders boyunca liderlik, grup davranışları, oy verme, milliyetçilik ve savaşı içeren siyasal davranış kalıpları hakkında bilgilenmeleri amaçlanmaktadır.

IR317 - Askeri Strateji - 6 AKTS
Bu derste öğrenciler beş farklı askeri strateji seviyesiyle, her seviyede uygulanan teknoloji ve fikir yürütmenin evrimiyle, bu beş seviyenin kendi içlerindeki etkileşimiyle ve bunların uluslararası ilişkilere etkileriyle aşina olur. Öğrenciler aynı zamanda farklı seviyelerdeki tarihsel askeri seferlerin simülasyonlarına öğrendiklerini pratiğe dökecekleri çeşitli yolları kullanarak katılır.

IR318 - Avrupa'yı Keşfetmek - 6 AKTS
Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik yıllardır Türkiye'nin devlet gündemini oluşturmakta, ancak AB’nin gerçekten ne hakkında olduğunu biliyor muyuz? Bu ders, AB'nin farklı kurumları, Avrupa ideali ve dönüşümü, AB vatandaşları, ekonomik, çevre, tarım politikaları ve AB’nin dünyanın geri kalanı ile ilişkileri gibi konularda bilgilenmemizi sağlar. Farklı konular öğrencilerin ilgi alanlarına göre derse çizelgesine eklenir. AB’nin resmi websitesi ders içerisinde sıklıkla kullanılır ve sınıf içi tartışmalar için interaktif bir platform sağlar.

IR319 - Ortadoğu'da Siyaset - 6 AKTS
Bu ders Ortadoğu'da siyasete geniş fakat incelikli bir giriş sunmayı ve bunu yaparken de analitik yetenekleri geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçlar ile ders 19. Yüzyılın sonundan 20. Yüzyılın ortasına Ortadoğu'da modern devletlerin ortaya çıkışı ve önemli dönüm noktalarına odaklanan tarihsel bir yaklaşım ile başlayıp daha sonra kavramsal bir çerçeveye dönerek bölgedeki çağdaş politik süreçleri tartışır ve politik ekonomi, demokratikleşme ve liberalleşme, sivil toplum, halk hareketleri ve politik kültür gibi temalar üzerine yoğunlaşır. Ders karşılaştırmalı siyaset dersi olduğu için odak noktası dış politikalardan çok devlet-toplum ilişkileridir. Derste şu gibi soruların tartışılması hedeflenmektedir: Otoriterlik neden Ortadoğu'da gücünü sürdürebiliyor? Bölgede demokratikleşme süreçlerinin önünde ne gibi engeller var? Arap Baharını ve sonrasını nasıl açıklayabiliriz?

IR320 - Cinsiyet ve Siyaset - 6 AKTS
Bu ders siyaset ve toplumun temel feminist teorilerinin bazı ana kavramlarını incelerken, aynı zamanda siyasi meselelerin analizine cinsiyet açısından da bakabilmeyi sağlar. Bu dersin diğer bir odak noktası ise kadınların ve erkeklerin siyasette eşit temsilini sağlayan ve amaçlayan mekanizmaları tartışmaktır. Ders küresel politikalarda kadınların katılımı, temsili ve feminist teorilere özel bir bakış açısı getirerek kadınlar ve politika hakkındaki tarihsel ve güncel yazımı inceler. Siyasi katılımdaki cinsiyet farklılığını, siyaset ve toplumda kadınların yeteri kadar temsil edilmemesini ve siyasette kadınların rolünü arttırmayı amaçlayan stratejileri araştırır. Bu ders aynı zamanda kadınların siyasete katılmalarının neden önemli olduğu ve kadınların temsilinin siyasi süreçlere nasıl bir farklılık getireceğini de dikkate alır. Son olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı, pratiği ve cinsiyet mekanizmalarının rolünü araştırır.

IR321 - Milliyetçilik ve Milletler - 6 AKTS
Bu dersin amacı milliyetçiliğin çıkış noktalarını, tarihsel gelişimini ve devamlılığını hem ampirik hem de normatif bir teorik çerçeve içerisinde incelemektir.

IR322 - Küresel Siyasette Seçilmiş Konular - 6 AKTS
Bu ders uluslararası ilişkilerdeki uluslararası ticaret ve işbirliği, uluslararası güvenlik ve terörizm, iç savaşlar ve insan, müdahale gibi soru ve sorunları güncel olayların ve gelişmelerin ışığında; uluslararası ilişkiler disiplinin temel analitik ve kavramsal araçlarını kullanarak inceler.

IR323 - Rusya Siyaseti - 6 AKTS
Bu ders Sovyetler Birliğinin çöküşünden bu yana Rusya'nın geçirdiği siyasi ve ekonomik dönüşümü inceler.

IR324 - Siyasal Antropoloji - 6 AKTS
İşlenen konular antropologların devletleri, ulusları ve iktidarı inceleyerek nasıl çalıştığını öğrenecekler; etnisite, din ve toplumsal cinsiyetin farklı kültürlerde siyaseti, siyasal dönüşümleri nasıl şekillendirdiğini; küreselleşmenin ve göçün tüm dünyadaki ülkeleri nasıl etkilediğini içerir

IR325 - Türk Dış Politikasında Güncel Konular - 6 AKTS
Bu ders Türk dış politikasındaki güncel gelişmelerin uluslararası ilişkiler disiplinin temel analitik ve kavramsal araçlarını kullanarak inceler.

IR326 - Irk ve Etnisite Siyaseti - 6 AKTS
Bu ders, öğrencilerin siyasette ırk ve etnisitenin karmaşıklığını, yaygınlığını ve önemini analiz etmesine yardımcı olacak yararlı bir çerçeve sağlar. Birinci olarak, ırk ve etnik kökenin farklı anlamları, grup üyeliğinin sınırları ve etnik ve ırksal kimliği ölçmek için kullanılacak farklı yaklaşımlar incelenir. İkinci olarak, etnik köken, ulus-devlet ve milliyetçilik arasındaki ilişki ve bu ilişkiden kaynaklanan çatışmalar incelenir. Son olarak, etnik ve ırksal seçim siyaseti ele alınır. Etnik oylama nedir ve bu nerede oluşur? Etnik partiler neden bazı ülkelerde gelişir, ancak diğer ülkelerde görülmez?

IR327 - Kentsel Politikalar: Kentlerin Sosyolojik Olarak Okunması - 6 AKTS
Bu ders ilk hafta mekan denilen kavramın ne olduğunu, insanlar tarafından oluşturulduğu için politik de olduğunu sorgulayarak başlar. Ayrıca, kent bağlamındaki haklarımız nedir bunu tartışmayı hedefler. Başka bir deyişle, dünyanın farklı coğrafyalarındaki kentlerde yaşayan bizler içinde yaşadığımız ortamla ne kadar ilişki kuruyoruz? Kentlerde ortaya çıkan çeşitli iktidar çatışmalarını sorgulayabiliyor muyuz? Bu bağlamda, kent-mekanlarda üretilen ve karşılaşılan eşitsizlikleri ve korkular da bu derste irdelenir.

IR328 - Otoriter Rejimler - 6 AKTS
Ders otoriter rejim tiplerini derinlemesine tartışır ve analiz eder. Derste bu rejimlerin alt tiplerinin demokrasilerden olduğu kadar birbirlerinden de farkları, işleyiş ve tahakküm mekanizmaları değişik teorik yaklaşımlar da gözönüne alınarak incelenir. Farklı bölgelerden vakalar tartışılır.

IR329 - Demokrasi ve Demokratikleşme - 6 AKTS
Bu ders, demokratik teori ve karşılaştırmalı demokratikleşmenin kesiştiği bir noktada yer almaktadır ve tartışmalı birçok anlayışı netleştirmek için çeşitli farklı demokrasi kavramlarını incelemektedir. Ders demokrasinin ana teorilerine ve demokratikleşmeye ana yaklaşımlara eleştirel bir giriş sağlamak için tasarlanmıştır. Demokrasi kavramını açıklarken ders şu konulara özel bir vurgu yapmaktadır: 1) Klasik demokrasi anlayışı, Atina demokrasinin kurumlarını, ideallerini ve eleştirilerini ayrıntılı olarak incelemek; 2) Liberal demokrasi anlayışı ve eleştirileri. Demokratikleşme terimini açıklamada ders şu konulara odaklanmaktadır: 1) demokrasinin farklı açıklamaları (nedenleri), başka bir deyişle, demokratikleşmeye rekabet eden yaklaşımlar (modernleşme, kültürelci, yapısal ve politik geçişler geçişler) 2) farklı bölgeler ve bu bölgelerin demokratikleşme sürecinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi

IR330 - Birinci Dünya Savaşının Kökenleri - 6 AKTS
Bu ders, öğrencilere karmaşık tarihsel olayları açıklamalarına yardımcı olacak gerekli araçları ve eğitimi vermeye odaklanmaktadır. Bu durumda, biz Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcına odaklanıyoruz. Sınıf dersleri, aktif öğrenme aktiviteleri ve birincil ve ikincil kaynaklar üzerinden öğrenciler birinci dünya savaşının başlama hikâyesine dair çeşitli elementleri çözebilecekler ve savaşa yol açan belirli karar vericilerin rollerini bir ödev halinde sunar.

IR331 - Uluslararası Krizlerde İnsani Müdahale - 5 AKTS
Bu ders, uluslararası krizlerde insani müdahalenin rolünü insani müdahalenin tarihi, insancıl ilkelerin gelişimi, uluslararası organizasyonların rolü, askeri müdahale ve hesap verilebilirlik mekanizmaları, göç ve sınır kaygıları, tüketici insancıllıktaki gelişmeler, insan hakları, profesyonelleşme, olası alternatifler ve alanın geleceği ile ilişkili bir şekilde incelemektedir.

IR332 - Din ve Sekülerlik Sosyolojisi ve Siyaseti - 6 AKTS
Bu dersin amacı, Din Sosyolojisi/Siyaseti ve Sekülerlik Çalışmaları alanlarında var olan teori ve çalışmaları eleştirel bir yaklaşımla incelemektir. Bu ders, dine bir toplumsal kurum, toplumsal ve kültürel sistemlerin bir parçası olarak yaklaşmakta ve modern toplumlarda dinin yapısı ve rolündeki dönüşüm ve süreklilikleri anlamayı amaçlamaktadır. Dinin, küresel düzeyde nasıl çeşitlendiğini ve toplumsal dönüşüm geçirdiği, dinin devlet, ekonomi ve aile gibi diğer toplumsal kurumlarla nasıl ilişkiye girdiği dersin konuları arasındadır. Örnek alan olarak Türkiye seçilmiştir ve dersin ikinci yarısında, azınlık dinler, Diyanet ve dini hareketler gibi konular üzerine örnek çalışmaları inceleyerek Türkiye'de Din ve Sekülerlik konusu incelenecektir. Dönem boyunca, derste, dünyanın farklı bölgelerinden dini pratik örneklerini göstermek amacıyla belgeseller kullanılacaktır.

IR333 - Dünya Siyasetinde Afrika - 6 AKTS
Ders Afrika siyasetinde gözlemlenen üç eğilim arasındaki dinamiklere odaklanacaktır. Milliyetçiliğin, bölgeciliğin ve enternasyonalizmin rolünün derinlemesine incelenmesiyle ders, İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan bugüne Afrika'nın küresel, ekonomik ve siyasi sistemlere entegrasyonunun nüanslarını analiz edecektir.

IR334 - Avrupa Entegrasyonunun Ekonomi Politiği - 6 AKTS
Ders, öğrencilerin Avrupa entegrasyonunun ekonomik ve politik açılardan karşı karşıya kaldığı güncel zorlukları eleştirel olarak değerlendirebilmelerini amaçlar. Derste Avrupa Birliği ortak pazarı, ekonomik ve parasal birlik ve tek para birimi gibi konular işlenir.

IR335 - Politik Ekoloji - 6 AKTS
Bu ders politik ekoloji literatürünün temel ilkelerini kapsar. Politik ekoloji çevresel bozulma ve dönüşüme neden olan siyasi, ekonomik ve toplumsal faktörlere işaret eder. Ders ekolojik problemleri siyasi problemler olarak tanımlar ve bu çerçevede politik ekoloji literatürünün toprak, mülkiyet, tarım, kentsel mekan, iklim değişikliği, madencilik gibi meselelerle ilgili temel kavram ve tartışmalarının üzerinden geçmeyi amaçlar. Ekolojik değişimin toplumsal cinsiyet ve ırk temelli eşitsizliklerle iç içe geçtiği süreçleri incelemeyi ve konuyla ilgili güncel tartışmaların üzerinden geçmeyi hedefler.

IR 336 - Fransızca Uluslararası İlişkiler - 6 AKTS
Bu ders öğrencilere temel uluslararası ilişkiler bilgisini ve kavramlarını Fransızca olarak verneyi hedefler.

IR337 - Teknoloji, İnovasyon ve Dünya Siyaseti - 6 AKTS
Bu ders Latin Amerika ülkelerinin sosyal, ekonomik, politik ve tarihsel özelliklerini analiz etmektedir. Ders, Latin Amerika'daki demokrasi ve eşitsizliğin genel yapısını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda sömürge geçmişini ve bağımsızlık dönemini de tartışmaktadır. Ayrıca 20. ve 21. yüzyıllarda meydana gelen popülizm, kalkınma, bağımlılık, demokratik çöküşler ve demokratikleşme gibi gelişmeler de bu derste irdelenmektedir. Son olarak, bu ders Latin Amerika ülkelerindeki siyasi kurumları, siyasi partileri, seçimleri ve mevcut demokrasi sorunlarına odaklanmaktadır.

IR338 - Küresel Enerji Politikaları - 6 AKTS
Bu ders, hidrokarbon ve yenilenebilir enerji politikalarını uluslararası ilişkiler kavramlarıyla harmanlayarak savaş, barış ve işbirliği konularına sosyal bilimler perspektifinden yaklaşmayı önermektedir. Ders süresince öğrenciler, alanında en son ve etkili makale ve raporları okuyacak, ulusal ve uluslararası lider araştırmacı ve uygulayıcılardan güncel gelişmeler hakkında bilgi alacak, dönem boyunca bir kez yapılacak kriz çözme oyununa katılacak ve tartışılacaktır. enerji kaynaklarının küresel siyasete etkileri ve kendi argümanları yazılı projeler aracılığıyla. geliştirecekler.

IR400 - Uluslararası İlişkilerde Bağımsız Çalışma - 6 AKTS
Dersin ana amacı öğrencilere siyaset biliminin temel kavramlarını araştırma sürecinin değişik evrelerinde (örneğin, yazın taraması, araştırma projesi yazımı, araştırma planı oluşturulması, veri toplanması, veri analizi, sonuçların sunumu) kullanmaları konusunda sorumluluk ve fırsat vermektir. Bu ders kapsamında öğrencilere derslerde öğrendikleri siyaset, araştırma yöntemleri ve istatistik konularındaki bilgilerini uygulama imkânı sunulacaktır.

IR402 - Uluslararası Çevre Siyaseti - 6 AKTS
Çevre sorunları, uzun vadede insanlığı tehdit eden başlıca sorun haline gelmiş durumdadır. Çevre sorunlarına yönelik kamu politikaları ülkeler arasında çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca, iklim değişikliği gibi en önemli çevre sorunlarının bazıları ancak çeşitli devletler tarafından kolektif olarak alınacak küresel ölçekli önlemlerle çözülebilecek niteliktedir, ancak devletlerin bu alanda işbirliğine yönelik yaklaşımları da oldukça farklıdır. Bu ders, ulusal ve küresel ölçekte çevre politikalarının oluşum süreçlerini ele almaktadır. Öğrenciler çevre politikalarını ülkeler arasında karşılaştırmalı olarak inceler, çevre politikasına yönelik ülkeler arası işbirliğinin önündeki engelleri çözümler ve her iki ölçekte politika süreçlerini olumlu yönde etkileyecek siyasi süreçlerin ne olabileceğini tartışılır. Aynı zamanda, iklim değişikliği, temiz enerji ve su kirliliği gibi kimi önemli çevre meselelerinin içeriğine dair bilgilerini de artırma fırsatı bulur.

IR403 - Küresel Gıda Politikaları - 6 AKTS
Ders boyunca gıda dağıtımı ve tüketimi, gıda üretimi, üretim ilişkileri ve ticareti konularının farklı yönleri incelenmektedir ve bu ilişkiler çerçevesinde ortaya çıkan ve bu ilişkilerle birlikte toplumsal ve ekonomik değişimi belirleyen çatışma ve çelişkiler analiz edilmektedir

IR404 - Siyasi Coğrafya - 6 AKTS
Ders, siyasi coğrafyanın geleneksel ve çağdaş yaklaşımlarını; devletin oluşumu, milletler ve milliyetçilik, jeopolitik, seçim coğrafyası, kentsel ve küresel yönetişim, kentler ve vatandaşlık, kalkınma ve kalkınma sonrası, mekan ve siyasi temsil konularını analiz ederek ele almaktadır.

IR405 - Türkiye Siyasetinde Seçilmiş Konular - 6 AKTS
Ders Türkiye siyasetinde seçilmiş konuları işleyerek öğrencilere Türkiye’nin siyasi sistemini incelemek için gerekli teorik bilgiyi ile analitik araçları sunmayı amaçlar. Derste işlenen konular Türkiye siyasetini şekillendiren politik, ekonomik, sosyal, kültürel ve jeopolitik faktörleri kapsar.

IR406 - Karşılaştırmalı Kamu Politikaları - 6 AKTS
Ders, ülkeler arası ve zaman içerisinde kamu politikalarında gözlenen farklılık ve değişimi politika tipolojileri ve stilleri, ulusal/uluslararası kurumsal bağlamlar, teorik yaklaşımlar, politika döngüleri ve yönetişim türlerine dayanarak açıklar.

IR407 - Uluslararası Kalkınma - 6 AKTS
Ders uluslararası kalkınmanın çalışılmasına yön veren teorik yaklaşımları ve bu konudaki güncel tartışmaları inceler. Derste üzerinde durulan sorular şunlardır: Neden bazı ülkeler yoksulluk içindeyken diğer bazı ülkeler çok zengin? Kalkınma, yoksulluk ve esenlik en iyi nasıl ölçülür? Siyasi aktörler kalkınma kararlarının alınmasında nasıl bir rol oynarlar?

IR408 - Politika Teorisi İçerisindeki Güncel Tartışmalar - 6 AKTS
Bu dersin temel amacı güncel politika teorisindeki başlıca soruları ve argümanları inceleyerek, öğrencilere bu alandaki süregelen tartışmaları tanıtmaktır. Bu derste irdelenecek konular arasında istisnai politikalar, adalet teorileri, kozmopolit düşünce, kimlik politikaları ve demokrasinin farklı bozulma şekilleri vardır.

IR409 - Karşılaştırmalı Sosyal Politika - 5 AKTS
Ders, bireylerin sosyal güvence ve refahını artırmaya yönelik kamu politikaları ve bunların neden ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiği hakkındadır. Derste, hükümetin ve kamu eyleminin rolünü de içerecek şekilde isiyaset ve refah arasındaki ilişkiye dair fikirler işlenir.

IR410 - İktidar: Siyaset Teorisi Üzerine Bir Çalışma - 6 AKTS
Bu ders, farklı tarih ve coğrafyalarda bir dizi politik düşünür ve aktörün tarihsel ve güncel yorumlarıyla iktidarın siyasal yaşamda nasıl kavramsallaştırıldığını, teorik hale getirildiğini ve uygulandığını analiz eder - bu analiz, belirgin bir şekilde iktidar ilişkilerinin araştırılmasına girişen bazı düşünürleri ve bunun yanında, açıkça belirtmeseler de çalışmaları iktidar ilişkileri ve iktidar kavramının analizine içkin olan bazı düşünürleri kapsar. Bu ders siyasal teoride iktidar çalışmalarını ırk, cinsiyet, sömürgecilik, şiddet ve politik ekonomi soruları ile ele alır. Bu dersi tamamlayan öğrenciler, bugün dünyadaki ilgili tüm olayları eleştirel olarak düşünmek ve incelemek için iyi bir donanıma sahip olur. Ayrıca, tarihsel ve güncel sonuçlarla ilgili tartışmalar, analizler ve eleştiriler yoluyla kendi görüşlerini formüle edebilir ve aktarabilirler.

IR411 - İnsan Hakları Politikası - 6 AKTS
Bu ders siyaset ve insan hakları teorilerinin bazı ana kavramlarını incelerken, aynı zamanda siyasi meselelerin analizine insan hakları açısından da bakabilmeyi sağlar. Bu dersin diğer bir odak noktası ise insan haklarının siyasetteki yerini sağlayan ve amaçlayan mekanizmaları tartışmaktır. Ders, küresel politikalarda insan haklarına özel bir bakış açısı getirerek insan hakları hakkındaki tarihsel ve güncel yazımı inceler. Ders aynı zamanda, insan haklarının siyasetteki rolünü arttırmayı amaçlayan stratejileri araştırırken, bunun neden önemli olduğu ve siyasi süreçlere nasıl bir farklılık getireceğini de dikkate alır.

IR412 - Eleştirel Teori ve Siyaset - 6 AKTS
Bu ders eleştirel teoriyi inceler ve politika teorisi ile olan ilişkisini anlar. Adorno, Horkheimer, Marcuse, Habermas and Foucault gibi farklı düşünürlerin üzerinden geçer.

IR413 - Karşılaştırmalı Siyasal Kurumlar: Siyasi Partiler ve Seçim Sistemleri - 6 AKTS
Bu ders, farklı siyasal kurumları, özellikle siyasi partileri ve seçim sistemlerini teorik, metodolojik ve ampirik perspektiflerden (yeni ve eski demokrasiler ve otoriter rejimleri) inceler. Farklı parti türleri, parti sistemleri ve seçim sistemleri nelerdir? Bu farklı türler yönetişim veya politika sonuçlarındaki farklılıklar ile nasıl ilişkilidir?

IR414 - Avrupa'da Göç ve Hareketlilik - 6 AKTS
Bu ders, Avrupa Birliği'ndeki insanların serbest dolaşımının yanı sıra Avrupa kalesi ile ilgili tartışmaların yarattığı sosyal, politik ve ekonomik zorlukları ve fırsatları ele alır. Ders, ulus devletlerin ve AB'nin göç ve hareketliliğin faydalarını teşvik etme yollarını araştırırken, aynı zamanda ortaya çıkabilecek riskleri önleme konusundaki politikalarına odaklanır. Göçün artıları ve eksileri tartışılırken, kritik soru göçten kimin kazandığını veya kaybettiğini tanımlamak üzerine yoğunlaşır.

IR415 - Karşılaştırmalı Siyasi Liderlik - 6 AKTS
Bu ders, siyasi elitler ve faaliyet gösterdikleri alanlarını inceler. Siyasi liderlik araştırması karşılaştırmalı ve uluslararası yapılır. Elit kompozisyon, tutum ve davranışlardaki ortaklıklar ve farklılıklar demokratik ve otoriter sistemlerde ele alınır. Elit işe alım ve hareketlilik süreçleri ve faaliyet gösterdikleri bürokratik ortamlarında üzerinde durulur.

IR416 - Küresel Güvenliğin Geleceği - 6 AKTS
Bu ders, güncel gelişmelerde, özellikle güç kullanmak üzerindeki devlet tekelinin kaybında, değişiklikler görülse de küresel güvenliğin büyük iktidar politikaları üzerine bir çalışma olarak nasıl kavramsallaştırıldığını ve kuramsallaştırıldığını analiz eder. Ders, başarısız ve batık devletler, ekonomik durgunluklar, toplama yakın gözetim, sürekli mevcut terörist tehditler, ortaya çıkan hastalıklar, iklim değişikliği, savaşlarda kullanılan insansız hava araçları ve yapay zeka çalışmaları yoluyla uluslararası ilişkilerdeki küresel güvenliğin geleceğini kapsar. Bu dersi tamamlayan öğrenciler, bugün dünyadaki önemli konular hakkında eleştirel düşünmek ve bunlarla ilgilenmek için iyi donanımlıdır. Ayrıca, tarihsel ve güncel sonuçlara ilişkin meseleler hakkında tartışma, analiz ve eleştiri yoluyla kendi görüşlerini formüle edebilmeli ve aktarabilmelidirler.

IR417 - Kentler ve Savaş - 6 AKTS
Ders, belirlenen okumalar aracılığı ile, şehirlerin ve savaşların tarihi, 20. ve 21. Yüzyıldaki yeni savaşları ve terörizm, şehir sakinlerinin savaşlar esnasındaki yapısal ve durumsal şiddet tecrübeleri, ve risk, dirençlilik, güvenlik ve şiddet kavramlarının şehir savaşlarına olan ilgisi konularını içerir.. Bu dersi tamamlayan öğrenciler, bugün dünyadaki önemli konular hakkında eleştirel düşünmek ve bunlarla ilgilenmek için iyi donanımlıdır. Ayrıca, tarihsel ve güncel sonuçlara ilişkin meseleler hakkında tartışma, analiz ve eleştiri yoluyla kendi görüşlerini formüle edebilmeli ve aktarabilmelidirler.

IR418 - Siyaset Biliminde İleri Araştırma Yöntemleri - 6 AKTS
Bu ders öğrencilere çeşitli nicel araştırma yöntemleri ve analitik teknikleri tanıtır. Ders esas olarak nedensel çıkarıma dayalı istatistiksel yöntemlere odaklanmaktadır. Bu, bazı nedensel faktörlerin (ör. Kurumlardaki, ekonomik koşullardaki değişiklikler vb.) sonuçlar üzerindeki etkisinin (ör. Oy kararı, gelir, şiddet düzeyleri) açıklandığı araştırma sorularını ele alan yöntemleri içerir.

IR419 - Toplumsal Hareketler ve Protestolar - 6 AKTS
Ders sosyal hareketlerin ne olduğunu; bunların neden, nasıl, hangi şartlarda ortaya çıktığını, ve nasıl işlediğini ve sonuçlarını farklı teorik yaklaşımlar üzerinden derinlemesine analiz eder. Teorik yaklaşımları olduğu kadar ampirik örnekleri de ele alır ve farklı bölgelerden vakaları tartışır.

IR420 - Siyasal ve Toplumsal Açıdan Popüler Müzik - 6 AKTS
Bu ders; popüler müzik, toplum ve siyaset üzerinden gelişen olayların birbirleriyle etkileşimini tartışır. Dolayısıyla, popüler müziğin tanımlarını, bu kavramın kültür, kimlik, yer, (kentsel) mekân ve küreselleşme gibi siyaset biliminin temelindeki kavramlarla olan ilişkisini kapsar. Bu ilişkileri sorgulayabilmek için postmodern teorinin analitik çerçeve olarak nasıl kullanılacağını anlatır. Bu bağlamda, derste popüler müziğin teknoloji ve küresel müzik endüstrisi ile fikirlerin, ürünlerin ve insanların akışlarıyla nasıl ilintili olabileceği anlatılır. Ders aynı zamanda popüler araştırmaları gözden geçirir.

IR425 - Kentsel Diplomasi 6 AKTS
Bu ders diplomasinin işleyişinde önemli aktörler olarak öne çıkan kentlere odaklanmaktadır.

IR430 - Latin Amerika Siyaseti - 6 AKTS
Bu ders Latin Amerika ülkelerinin sosyal, ekonomik, politik ve tarihsel özelliklerini analiz etmektedir. Ders, Latin Amerika'daki demokrasi ve eşitsizliğin genel yapısını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda sömürge geçmişini ve bağımsızlık dönemini de tartışmaktadır. Ayrıca 20. ve 21. yüzyıllarda meydana gelen popülizm, kalkınma, bağımlılık, demokratik çöküşler ve demokratikleşme gibi gelişmeler de bu derste irdelenmektedir. Son olarak, bu ders Latin Amerika ülkelerindeki siyasi kurumları, siyasi partileri, seçimleri ve mevcut demokrasi sorunlarına odaklanmaktadır.

IR432 - Siyaset ve Strateji - 6 AKTS
Bu ders, öğrencileri farklı aktörler (bireyler, ülkeler, ittifaklar, siyasi partiler, şirketler vb.) arasındaki karmaşık stratejik etkileşimleri anlamak için yeni çerçevelerle tanıştırmaktadır. Bu çerçeveler oyun teorisi ve sosyal-seçim teorisidir. Öğrenciler eşzamanlı hamle ve ardışık hamle oyunları analiz etmeyi ve çözmeyi öğrenip farklı çözüm kavramlarıyla tanışacaklardır. Dersteki uygulamaların çoğunluğu, oy sistemlerinin dinamikleri, siyasi kampanyalar, ülkelerin savunma ve caydırma politikaları, pazarlık ve koalisyon oluşturma gibi ulusal ve uluslararası siyasi olgularla ilgili olmakla birlikte, ekonomiden spor ve iş dünyasına kadar diğer bazı uygulamalar da kullanılacaktır.

IR480 - Açık Kaynak Araştırması - 6 AKTS
Bu ders, web tabanlı dijital verileri analiz etmek için en sık kullanılan nicel ve nitel metin, coğrafi ve görsel açık kaynak araştırma yöntemlerini üretmek için birincil web motorlarını, uygulamaları ve veri havuzlarına odaklanır. Bu yöntemler daha sonra açık kaynaklı veriler aracılığıyla diplomatik krizler, zorunlu göç, stratejik gelişmeler ve acil durumlar gibi büyük uluslararası siyasi olayları ilgilendiren çağdaş küresel siyasi meseleler ve tartışmalar üzerinde R aracılığıyla uygulanır.