Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Akademik Projeler

Akademik Projeler

Uyumlu Diyalogla Muhalif Siyasi Aşırılığa Karşı Koyma: Takip Et, Uyum Sağla, Sınırla

OppAttune, muhalif aşırı ideolojilerin ve korumacı karar alma mekanizmalarının gelişimini izler, yenilikçi bir uyum modeli geliştirir ve aşırıcılığın yayılmasını sınırlayan ulusal ve ulusötesi düzeylerde bir dizi müdahaleyi test eder. OppAttune, kilit demokratik kurumlara olan güveni yeniden canlandırır. Eylemleri, farklı halklar arasında demokratik kapasite oluşturmak için etkileşimli bir çevrimiçi I-Attune öz testini içerir. OppAttune, öğrenciler ve araştırmacılar için bir OppAttune Yaz Akademisi (2025) ve uygulayıcılar ve politika yapıcılar için bir OppAttune Kış Akademisi (2026) oluşturacaktır. OppAttune, aşırı söylemlerin demokratik büyümeyi sekteye uğratma potansiyeline karşı koymak için tasarlanmış mikro, mezo ve makro düzeyde kanıta dayalı öneriler ve stratejiler sunmaktadır.  Bunu, Avrupa Birliği ve çevresindeki 17 ülkeden oluşan çok disiplinli bir konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirmektedir.

Demokrasiler ve Avrupa projesi aşırıcılık ve siyasi ve sosyal diyalog eksikliği nedeniyle tehdit altındadır. Ekonomik ve mültecilerle ilgili krizlerden kaynaklanan varoluşsal güvensizlikler, Covid-19'un yeniden sınırlandırma (örneğin yabancı düşmanı milliyetçilik) ve yeniden depolama (örneğin üretimin yerelleştirilmesi) yaratmasıyla daha da kötüleşmiştir. Muhalif dünya görüşleri, anlatılar ve kamusal tartışmalardaki fikir ayrılıkları, işleyen bir demokrasi için hayati önem taşımaktadır. Ancak karşıt biz/onlar mantığının yıkıcı kutuplaşması, aşırılık yanlısı söylemlerin yükselişinin merkezinde yer almaktadır. Yıkıcı aktörler, yeni doğrudan eylem biçimleri yaratmak için dezenformasyon, duygular, sıcak bilişler, komplo teorileri ve güvensizliği kullanarak muhalif mantığı kutuplaştırır. Bu doğrudan eylem birçok kişi tarafından doğrudan demokrasi olarak anlaşılmaktadır. Bu doğrudan eylem, köklü sosyolojik ve tarihsel yollar aracılığıyla aşırı anlatıları ana akıma yayan çekici alternatif çevrimiçi/çevrimdışı dünyalar yaratarak beklenmedik koalisyonlar geliştirir. OppAttune, AB ulusötesi özgürlüklerini ve çok taraflılığını ön plana çıkarmak için aşırı anlatıları izleyecek, ayarlayacak ve sınırlayacaktır.

OppAttune, Ufuk Avrupa Çerçeve Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmekte ve Panteion Üniversitesi (Yunanistan), The Open University (Birleşik Krallık) ve Glasgow Caledonian Üniversitesi (Birleşik Krallık) tarafından koordine edilmektedir. Özyeğin Üniversitesi'nin yanı sıra projenin konsorsiyum ortakları arasında Paris Amerikan Üniversitesi (Fransa), Malmö Üniversitesi (İsveç), Cultures Interactive (Almanya), Oesterreichische Akademie Der Wissenschaften (Avusturya), Universita Ta Malta (Malta), İstanbul Bilgi Üniversitesi (Türkiye), Kıbrıs Üniversitesi (Kıbrıs), Institut Jozef Stefan (Slovenya), Universidade De Coimbra (Portekiz), International Security Affairs Centre (Sırbistan), Kosovar Centre for Security Studies (Kosova), Hammurabi Human Rights Organization (Irak) ve PRONI Center (Bosna).

Özyeğin Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Susan Beth Rottmann (Baş Araştırmacı) ve Dr. Öğretim Üyesi. Samarjit Ghosh (Araştırmacı), sürükleyici etnografi ve katılımcı eylem araştırması kullanarak günlük etkileşimlerde aşırılık yanlısı veya anti-demokratik düşüncenin gelişimi üzerine araştırma yürüteceklerdir. 'Aşırıcılık ve Yaşayan Demokrasiler' çalışma paketinin bir parçası olarak, Almanya, Portekiz, Sırbistan, Bosna ve Birleşik Krallık'taki araştırmacılarla birlikte çalışarak, uyumlu sosyal ve siyasi diyalog için iyi uygulamalar vaka çalışmaları raporu, yöntem el kitapları ve politika stratejisi özetleri geliştirecekler.

Web sitesi: oppattune.eu

Ayrıntılı bilgi: Susan Beth RottmannSamarjit Ghosh

 

Türkiye'de Yerlicilik ve Göçmen Karşıtlığı (TÜBİTAK 1001)


Bu proje, özellikle son on yılda dünya çapında yaygın bir şekilde tartışılan yerlicilik ve göçmen karşıtlığını analiz etmeyi ve Türkiye'yi bir vaka çalışması olarak kullanarak Batı merkezli yerlicilik ve göçmen karşıtlığı tanımlarını eleştirmeyi amaçlamaktadır. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yerlici sağ partilerin ve liderlerin yükselişi, demokrasi, hoşgörü ve kutuplaşmaya ilişkin endişelerin artmasına yol açmıştır. Yerlicilik ve göçmen karşıtlığı benzer kavramlar olarak ele alınırken, yerliciliğin göçmen karşıtlığına indirgenmesi farklı perspektiflerden analizlerin eksik kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle, bu proje yerliciliğin iki tipolojisini analiz edecektir: seküler yerlicilik ve popülist yerlicilik. Bu çalışmanın akademik literatüre yedi katkısı olacaktır. İlk olarak, yerlicilik tipolojilerini ve bu tipolojilerin nasıl ortaya çıktığını analiz etmeyi amaçlamaktadır. İkinci olarak, bu tipolojileri nicel ve nitel yöntemler kullanarak analiz etmek için ölçekler geliştirilecektir. Üçüncü olarak, Türkiye ve Batı örnekleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları tartışarak yerlicilik literatürüne teorik katkılarda bulunulacaktır. Dördüncü olarak, seküler ve popülist yerliciliğin özelliklerini taşıyan toplumsal grupları belirlerken, dış grupların nasıl homojen varlıklar olarak algılandığını ortaya koymak için göçmen karşıtlığına neden olan değişkenler de sorgulanacaktır. Beşinci olarak, birbirini destekleyen çeşitli nicel ve nitel yöntemler birbirine entegre edilecektir. Böylelikle benzersiz bir veri setine sahip olunacaktır. Altıncı olarak, teorik katkıya ek olarak, deneysel modüller ile diğer vaka çalışmalarında uygulanabilecek yerlicilik ve göçmen karşıtlığına yönelik metodolojik yaklaşımlara katkıda bulunmaktadır. Son olarak, göçmen karşıtlığı ve kutuplaşmayı analiz ederek potansiyel toplumsal sorunları belirlemeyi ve yatıştırmayı amaçlamaktadır. Bu projede üç farklı nitel ve nicel yöntem kullanılmaktadır. İlk olarak, Türkiye örneğini karşılaştırmalı olarak analiz edilecektir. İkinci olarak, Türkiye'nin dört ilinde odak grup çalışmaları gerçekleştirilecektir. Üçüncü olarak, yerlilik tipolojilerini belirlemek için anket deneyleri ile temsili bir anket yapılacaktır.

Proje ekibi

Ezgi Elçi (Proje Yürütücüsü)
Evren Balta (Kıdemli Araştırmacı)
Deniz Sert (Kıdemli Araştırmacı)

 

Sos4democracy: Demokrasi için Sosyal Bilimler: Liberal olmayan sistemler üzerine araştırmaları geliştirmek ve daha sağlam demokrasiler inşa etmenin yollarını bulmak için bir eğitim programı

HORIZON-WIDERA-2022-TALENTS-03 projesi “SOS4demoracy” (Hibe Anlaşması No.101119678), Slovenya'daki Ljubljana Üniversitesi Kriminoloji Enstitüsü tarafından organize edilen ve yönetilen, liberal olmayan demokrasiler üzerine araştırmaları geliştirmek ve daha sağlam demokrasiler inşa etmenin yollarını incelemek için bir eğitim programıdır. Güneydoğu Avrupa'daki akademik ve akademik olmayan ortakları bir araya getirerek araştırma alanında sektörler arası iş birliğini derinleştirmeyi ve liberal olmayan demokrasilerle ilgili araştırma kapasitesini, iletişimi ve fikir alışverişini artırmayı amaçlamaktadır.

Çalışma programı doğrultusunda, proje üç ana hedefi takip edecektir. İlk olarak proje, araştırmacıları, gazetecileri ve sivil toplum aktivistlerini katılımcı ülkelerdeki illiberal önlemlerin etkisini araştırmak için gereken kavramsal ve metodolojik araçlarla donatmak üzere bir araştırma yoluyla eğitim programı geliştirerek akademik ve akademik olmayan kuruluşlardaki iş birliğini güçlendirecek ve araştırma ve yenilik ekosistemlerini geliştirecektir. Araştırma yoluyla eğitim programı, 31 personelin katılacağı geçici görevlendirmeler sırasında gerçekleştirilecektir. İkinci olarak, akademik ve akademik olmayan sektörler arasında “know-how” transferini sağlamak için proje aşağıdaki eğitim programlarını geliştirecektir: akademik sektör ileri araştırma yöntemleri ve pratik beceriler konusunda eğitim verecek, haber medya kuruluşu medya eğitimi verecek, sivil toplum kuruluşları ise sivil izleme mekanizmaları, kamu savunuculuğu ve sivil toplum örgütlenmesinde yeni teknolojilerin kullanımı konularında eğitim verecektir. Kapsamlı “know-how” transferi geçici görevlendirmeler, yüz yüze ağ kurma etkinlikleri ve web seminerleri aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Üçüncü olarak, tüm katılımcı kuruluşların genel Ar-Ge kapasitesini geliştirmek için proje, araştırma yönetimi, bilgi aracılığı, veri yönetimi ve bilgi transferi konularında bir eğitim programı düzenleyecektir. Proje Eylül 2023'te başlamış olup Eylül 2027'ye kadar devam edecektir. Proje, 5 ülkeden (Slovenya, İtalya, Belçika, Türkiye ve Bosna-Hersek) 10 ortaktan (6 üniversite ve 4 akademik olmayan kurum, aşağıda listelenmiştir) oluşmaktadır. Dr. T. Deniz Erkmen Özyeğin Üniversitesi'nden lider ortaktır ve proje için Ljubljana, Slovenya ve Saraybosna, Bosna-Hersek'te zaman geçirecektir. Araştırması, otoriter dönüşüm, baskı ve otokratik yasalcılık altındaki protestolarla ilgilidir.

Daha fazla bilgi için projenin web sitesine bakabilir veya sosyal medyadan takip edebilirsiniz:

www.sos4democracy.eu

X (eski Twitter): @SOS4democracy

Facebook: SOS4democracyEU

Proje Ortakları

Katılımcı Üniversiteler: Institute of Criminology, University of Ljubljana (Slovenia - Coordinator); Roma Tre University (Italy), Vrije University (Belgium), University of Sarajevo (Bosnia and Herzegovina), Boğaziçi University (Turkey), Özyeğin University (Turkey)

Katılımcı sivil toplum kuruluşları: Delo (Slovenya), Libera (İtalya), İstanpol (Türkiye), Zasto Ne (Bosna Hersek) 

 

Ufuk Avrupa(Horizon Europe) Projesi Koordinatörlüğü: DE-CONSPIRATOR

DE-CONSPIRATOR projesi; dijital iletişim araçlarında son yıllarda artan dış-destekli enformasyon manipülasyonu ve müdahalesi (FIMI) stratejilerinin, 25 AB üye ile Türkiye’nin dahil olduğu 3 partner ülkede siyasi, sosyal ve toplumsal olaylara etkisini ölçmeyi ve buna yönelik mücadele stratejileri geliştirmeyi hedeflemektedir. Proje sonunda uluslararası siyasette gözlemlenen dış enformasyon manipülasyonu stratejilerinin sebeplerini, araçlarını ve sonuçlarını daha büyük ölçekli ve kıyaslamalı bir şekilde anlayarak kesin çözüm önerileri geliştirmek planlanmaktadır. Proje aynı zamanda, uluslararası dezenformasyon hakkında Türkiye ve AB ülkelerinin direncini ve farkındalığını artırarak haber alma ve tüketme özgürlüğünü korumayı amaçlamaktadır. Doç. Dr. H. Akın Ünver’in koordinatörlüğünde yürütülecek DE-CONSPIRATOR (Uluslararası Ölçekte Enformasyon Baskılamanın Tespiti ve Mücadelesi) projesi, Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı Ufuk Avrupa’dan (Horizon Europe) 3 milyon avro bütçe desteği aldı. Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinin başvurduğu Ufuk Avrupa Programı’nın Küme-2 kapsamında fonlanan DE-CONSPIRATOR; Ufuk Avrupa Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı Toplumlar Kümesi’nde bir Türk kuruluşunun koordine ettiği ikinci çok ortaklı proje olması açısından da önemlidir. Özyeğin Üniversitesi’nde koordine edilecek projenin 12 partner kuruluşu arasında İtalyan Dış İlişkiler Vakfı (IAI), Riga Stradiņš Üniversitesi, Groningen Üniversitesi, VUB Brüksel Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi, Litvanya İleri Bilişsel Araştırmaları Merkezi (AdCogito), Barselona Uluslararası İlişkiler Merkezi (CIDOB), Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi (EDAM İstanbul) ve Gürcistan Reform Merkezi (GRASS) da bulunuyor.

 

Diğer Projeler:

Prof. Dr. Deniz Sert, “Türkiye'nin Covid-19 Yardımına Dair Yurtdışındaki Algılar” başlıklı projesi için TÜBİTAK 1002'den araştırma fonu aldı.

Dr. Öğr. Görevlisi T. Deniz Erkmen ve Dr. Öğr. Görevlisi Mert Arslanalp, “The Transformation of the Protest Arena in Turkey (2007-2021)[Türkiye'de Protesto Alanının Dönüşümü (2007-2021)” başlıklı projeleri için Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu'ndan araştırma fonu aldılar.

Dr. Öğr. Görevlisi Ezgi Elçi, Prof. Dr. Evren Balta ve Prof. Dr. Deniz Sert “Political Party Representation of Anti-Immigration Attitudes: The Case of Turkey[Göçmen Karşıtı Tavırların Siyasal Parti Temsiliyeti: Türkiye Örneği]” isimli projeleri için Heinrich Böll Stiftung’dan araştırma fonu aldılar.

Doç. Dr. Akın Ünver “Silahlı Örgütlerin Kamu Diplomasisi: Suriye ve Irak Örnekleri” isimli projesi için TÜBİTAK 1001’den araştırma fonu aldı.

Doç. Dr. Akın Ünver “Küresel Yapay Zeka Temelli Silahlanma Veritabanı Projesi” isimli projesi için Bilim Akademisi (BAGEP 2021)’den araştırma fonu aldı.