Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Akran Zorbalığı

Akran Zorbalığı

Zorbalık, bir kişinin diğer bir kişiye karşı uyguladığı fiziksel ya da psikolojik düşmanca baskıdır. Zorbalıkta bir saldırgan (baskıyı uygulayan), bir mağdur (baskının hedefinde olan kişi) ve bir de seyirci (zorbalığa şahitlik eden) olan kişi vardır. Bir grup tarafından bir kişiye karşı baskı ve düşmanca tutumlar uygulanıyorsa buna mobbing denmektedir.

Üniversitede Akran Zorbalığı
Bir öğrencinin diğer öğrenciye sözel, duygusal ya da göz korkutma yoluyla uyguladığı psikolojik baskıdır. Mağdura yapılan baskı bazen bir grup öğrenci tarafından da uygulanabilmektedir. Bu davranışlar sıklıkla tekrarlar ve organize bir hale gelir. Yapılan zorbalık davranışları her zaman direk düşmanca tavır içermez. Bu davranışlar şaka ya da arkadaşça iletişim adı altında mantıksallaştırılır. Direk düşmanca olsun ya da şaka yollu olsun, her iki türlü de mağdurun üzerinde psikolojik baskı yaratır ve kişinin yaşam dengesini bozar.
Zorbalık Türleri:

1. Duygusal Zorbalık:
• Kişi hakkında kötü niyetli dedikodu yapmak
• Mağdur o an orada değilmiş gibi davranmak
• Kişiyi gruptan uzak tutmaya çalışmak

2. Sözel Zorbalık:
• Direk mağdura karşı rahatsız edici sözler söylemek
• Herkesin ortasında küçük düşürücü isimler takmak
• İğneleyici konuşmak ya da şaka amaçlı küçük düşürücü sözler söylemek

3. Sanal Zorbalık:
• Saldırganın sosyal medya aracılığı ile mağdurda psikolojik sıkıntıya neden olacak yazışmalar yapmak

Üniversitede Yapılan Zorbalıkla Baş Etmek:

1. Sorunu Konuşun:
Yaşadığınız sorunu konuşulabilir yapmak size iyi gelecektir. Mağdur kaldığınız zorbalık davranışlarının kasti yapılıp yapılmadığına dair şüpheleriniz olabilir. Kötü niyet içermiyor olsa bile, sizi rahatsız eden davranışlar var ve siz bundan rahatsız oluyorsunuz. Sorunu güvendiğiniz birisi ile konuşun. Konuşmak yaşadığınız sorunu daha somut hale getirecektir. Daha somutlaşan sorunla ilgili ne yapmaya ihtiyacınız olduğunu daha rahat bulabileceksiniz.

2. Rahatsız Olmaya Hakkınız Var:
Rahatsız olduğunuz davranışlar gözle görülür bir düşmanlık içermese bile, rahatsız olmaya hakkınız olduğunu kendinize hatırlatın. Her şakaya tahammül göstermek ya da her tutuma tolerans göstermek gibi bir zorunluluğunuz yok.

3. Dur ve Hayır Kelimelerini Kullanın:
Rahatsız olduğunuz tutum ve davranışlara karşı sınır koyun. Bazı durumlarda saldırganlar zorbalık yaptığının ve saldırgan pozisyonda olduğunun farkında olmayabilir. Rahatsız olduğunuzu belirtmez iseniz, kişinin davranışlarını bir şekilde ödüllendirmiş olursunuz.

4. Herkese uymak zorunda değilsiniz:
Her türden insanla iyi anlaşmak ve her gruba uymak zorunda değilsiniz. Bazen size garip gelen davranışlar o kişinin iletişim şekli olabilir. Bu davranışlar sizi hedef alıp kasti bir şekilde yapılıyorsa, o kişiyi uyarın. Eğer sizi hedef almıyor ama siz hala bu davranışlardan rahatsızlık duyuyorsanız, o kişiden uzaklaşmak seçeneğiniz olduğunu kendinize hatırlatın.

5. Mağdura Destek Olun:
Zorbalık davranışlarına maruz kalmayıp, ancak saldırganın mağdura uyguladığı baskıya şahit olan kişilere seyirci denir. Araştırmalar, mağdurun psikolojik olarak etkilendiği kadar, seyirci olanların da psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Mağdurun yanına gidip, destek olmanız hem mağdura hem de size iyi gelecektir.

UYARI: Mağdura destek olmak demek, olaya müdahale etmek demek değildir. Çoğu zaman iyi niyetle yapılan araya girip müdahale etmeler sizi saldırganın rolüne sokabilir.