Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ebeveynler için

Ebeveynler için

Olası acil durumlarda öğrencilerin öncelikli olarak Güvenlik ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Gerekli yönlendirmeyi Güvenlik birimi yapmaktadır.

Çocuğunun üniversite yaşamına başlaması pek çok ebeveyn için stresli bir deneyimdir. Çocuklarından daha önce ayrı yaşamamış aileler bu dönemle baş etmekte daha fazla güçlük çekebilirler. Tüm aile açısından çok önemli olan bu geçiş döneminde sizin ve çocuğunuzun neler yaşayabileceği, bu durumlarla nasıl baş edebileceğiniz ve çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak isteriz.

Siz neler yaşayabilirsiniz?

Çocuğunuzun üniversiteye başlaması onun hayatında olduğu kadar sizin hayatınızda da değişikliklere yol açacaktır. Ebeveyn olarak çocuğunuzun başarısından dolayı mutlu, gururlu ve heyecanlı olduğunuz kadar gergin, evden ayrılacağı için üzgün ve endişeli de olabilirsiniz.

Üniversite dönemine kadar çocuğunuz, daha korunaklı ve sizin de belki çoğunlukla gözlemleyebildiğiniz bir çevrede yaşıyorken, bu dönemde kendine ait bir çevre oluşturacak ve gittikçe bağımsızlaşmaya başlayacaktır. Çocuğunuzun daha özerk olarak yaşamla nasıl baş edeceğini düşünmek sizi endişelendirebilir. Onun sağlığı ve güvenliği ile ilgili kaygılar duyabilirsiniz. Yeni arkadaş çevresi, derslerdeki performansı, yapacağı seçimler ile ilgili kaygılarınız olabilir. Bunların tümünü yaşamanız normaldir. Ancak çocuğunuza kendi ayakları üzerinde durması için bu kaygıların esiri olmadan hareket etmeniz daha doğru olacaktır. Çocuğunuzun bu süreçte yaşadığı sancılar ve karmaşalar sayesinde kazandığı deneyimler onun sağlıklı bir kimlik geliştirebilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Çocuğunuz neler yaşayabilir?

Üniversite yaşamı oğlunuz ya da kızınız için entelektüel gelişim, kariyer seçimi ve gelişimi, daha fazla özerk olabilme, kendi kendini keşfetme ve tanıma, sosyal hayata daha aktif olarak katılabilme imkanlarını sunacaktır. Bu durum çocuğunuza daha fazla olanak sunduğu gibi daha fazla sorumluluk da yükleyecektir.

Bu süreçte her genç kendine göre zorluklar yaşayabilir. Özellikle üniversite yaşamının başında üniversite ve yurt hayatına uyum, aile özlemi, arkadaşlık kurmada ve akademik sisteme uyum sağlamada güçlük gibi sorunlar gözlenmektedir.

Pek çok genç kendi kararlarını almayı ve ailelerinden daha bağımsız yaşamayı oldukça hoş karşılasalar da zaman zaman, bu bireysel özgürlüğün beraberinde getirdiği pek de kolay olmayan ve alışık olmadıkları sorumlulukları (örneğin ne zaman ve nasıl çalışacağına, eğleneceğine ve uyuyacağına karar verme, yeni kişilerle tanışma ve sosyalleşme, ders dışı etkinliklerde yer alma, para yönetimi, temizlik işleri, alışveriş ve tüm bunları yerine getirebilmek için zamanı iyi kullanma) yerine getirmede güçlük yaşayabilirler.

Yeni bir çevreye uyum sağlama ve lisede alışmış olduğundan farklı olabilecek yeni arkadaşlıklar kurma ve yürütme keyifli olduğu kadar zor da olabilir.

Bunun yanı sıra, akademik beklentiler çocuğunuz için zorlayıcı olabilir. Aynı anda pek çok farklı dersle ve o derste yapmaları gerekenlerle baş etmek durumda kalabilirler, zamanı etkin kullanma, dersler ve sosyal/kişisel hayatları arasında zaman ve enerji dengesi kurmak durumunda kalabilirler.

Ona (uzakta da olsanız) nasıl yardım edebilirsiniz?

Çocuğunuza güvendiğinizi ve her koşulda onu sevmeye devam edeceğinizi hissettirmeniz önemlidir. Çocuğunuzla iletişim halinde olun. Her ne kadar çocuğunuz artık “özgür” olsa da sizin hala ona yardım ve destek olmak için yanında olduğunuzu bilmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden destekleyici bir ilişki sağlamanız önemlidir.

İletişimi devam ettirirken onun daha özerk olma isteğini göz ardı etmeyin. Birlikte net haberleşme zamanları belirleyin ve onun bireyselliğine saygı gösterdiğinizi belirtin.

Çocuğunuzun, hazır hissettiğinde sorunlarını paylaşmasına izin verebilmeniz çok önemlidir. Sadece, eğer o isterse onu her zaman dinleyeceğinizi ve ne yaşamış ya da yaşıyor olursa olsun onun sizin için değerli olduğunu paylaşın.

Bazı durumlarda gençler yaşadıkları sorunları aileleriyle paylaşmakta zorlanabilirler. Bu durumlarda çocuğunuzun sınırlarına saygı duymanız önemlidir. Size anlatamadığı şeyler olduğunda ve ciddi bir durum olduğunu hissettiğinizde, problemlerinin altından tek başına kalkmaya çalışmamasını, gerekirse psikolojik yardımdan da faydalanabileceğini hatırlatın.

Akademik beklentilerinizin gerçekçi olmasına dikkat edin. Üniversitemiz pek çok başarılı gencin seçilerek geldiği bir öğrenci nüfusuna sahip ancak lisede çok başarılı olan her öğrenci üniversitede “A’lık öğrenci” olamayabiliyor. Bunun yanı sıra çocuğunuz benlik saygısını akademik başarısına yükler, sizlerin onu yalnızca “başarılı” olduğu zaman ve “başarılı” olduğu kadar sevip, onaylayacağınıza inanırsa, en ufak bir başarısızlık ihtimali bile onun için duygusal anlamada yıkıcı olabilir.

Eğer çocuğunuz zorluk yaşıyorsa onu ilgili birimlerden destek alması için yüreklendirin. Öğrenci Hizmetleri, Öğrenci Gelişim Programları, Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri ve akademik danışmanlar her zaman ulaşabileceği yardım kaynaklarıdır.

Kendisine hiçbir şekilde ulaşamadığınızı ve sürecin kısır bir döngüye girdiğini düşünüyorsanız siz de durumlarda nasıl davranmanız gerektiği konusunda psikolojik destek alabilirsiniz.

Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri’ne Yönlendirme

Somut olarak hangi neden ya da nedenlerden dolayı çocuğunuzun psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu düşündüğünüzü onunla açıkça paylaşın. Bu konuşma sırasında eleştirel davranmamaya çalışın. Sadece bir kez olsun görüşmeye gitmesini ama sonrasında devam kararının kendisine ait olacağını ve buna saygı duyacağınızı belirtin. Görüşmeler, acil durumlar dışında, randevulu olarak yapılmaktadır. Randevu almak için çocuğunuzun bizzat counseling[at]ozyegin[dot]edu[dot]tr adresine e-posta göndermesi ve başvuru yapması gerekmektedir.

Gizlilik ilkesi nedir?

Uzmanlarımıza başvuran öğrencilerin bilgileri- kendilerine ya da başkalarına zarar verme ihtimali dışında- kendi onayları olmaksızın başka hiç kimse ile paylaşılmaz. Pek çok ebeveyn psikolojik danışmanlık hizmetinin bir parçası olmayı ister ancak yukarıda belirtilen gizlilik ilkesi çerçevesinde uzmanlarımız danışanları hakkında bilgi paylaşamazlar.