Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

1. Öğrenci numaramı ve ÖzÜ email adresimi nereden öğrenebilirim?
Öğrenci numaranız ve ÖzÜ email adresinize Öğrenci Hizmetleri Ofisi tarafından iletilecek olan Kayda Davet Mektubu’ndan erişim sağlayabileceksiniz. 

2. Nasıl kayıt yaptıracağız? Kayıtlar ne zaman olacak? Kaçta gelelim?
2023-2024 Güz dönemi kayıtları online alınacak olup tarihler Kayda Davet Mektubu’nda belirtilmiştir.

3. Kayıt tarihleri içinde kaydımı tamamlamam mümkün değil. Daha önce veya sonra kayda gelsek, kayıt işlemlerimiz yapılamaz mı?
Hayır. Bu tarihler içinde kayıtlarını tamamlamayan adaylar, Üniversiteye kayıt haklarını kaybedecektir.

4. Kayıt olurken hangi belgeleri yüklemeliyim?
Yüklenmesi gereken kayıt belgelerine buradan ulaşabilirsiniz.

5. Eksik belgem var. Eksik belge ile kayıt yapamaz mısınız? Eksik olan belgemi sonrasında teslim edeceğim.
Eksik belge ile kayıt alınmayacaktır.

6. Denklik Belgesi’ne nasıl başvuracağım?
Denklik Belgesi ve başvuru süreci ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

7. Denklik Belgemi kendi ülkemden temin edemiyorum. Kayıt olamayacak mıyım? Denklik Belgesi’ni sonra teslim edebilir miyim?
Denklik Belgenizi henüz temin edemediyseniz, kayıt esnasına imzalayabileceğiniz bir Taahhütname belgesi ile kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

8. İkamet tezkeresi almak zorunda mıyım? Almak zorundaysam, nasıl başvuru yapacağım?
Evet. (MEB. TTKB. 2236435 sayılı ve 28/08/2013 tarihli yazısı) Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 30 gün içerisinde vize süresi sona ermeden ikamet tezkeresi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. İkamet tezkerelerinin hazır olması yaklaşık 90 günü bulabilmektedir. Başvuruda bulunan öğrencilerimizin başvuru süresi tamamlanmadan ve ikamet tezkeresini edinmeden Türkiye dışına çıkmamaları gerekir.

9. Genel sağlık sigortası yaptırmak zorunda mıyım? Yaptırmak zorundaysam, nasıl başvuru yapacağım?

Türkiye’de eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin İkamet Tezkeresi alabilmeleri için Türkiye’den Genel Sağlık Sigortası ya da Özel Sağlık Sigortası yaptırmaları zorunludur. Adaylar sigortalarını kendileri yapmakla yükümlüdür. Bu konuda kayıt sonrasında Uluslararası Ofis, öğrencilerimize gerekli yönlendirmeleri yapmaktadır. Genel Sağlık Sigortası ile ilgili detaylı bilgiler için Uluslararası Ofis'e ulaşabilirsiniz.

10. Havacılık Yönetimi programının sağlık raporları için: Hastane devlet / özel fark eder mi? Türkiye’den almak zorunda mıyım?
Raporun alınacağı hastanenin devlet / özel olması fark etmez; tam teşekküllü olması yeterlidir. Herhangi bir devlet hastanesi, Üniversite hastanesi veya özel hastaneden belirtilen kriterlerde rapor alınabilir. Sağlık raporunu kendi ülkenizden de temin edebilirsiniz.

11. Pilotaj programı için Sınıf-1 sertifikasını nasıl temin edebilirim? Türkiye’den almak zorunda mıyım?
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından ICAO Ek-1 Sınıf 1 hükümlerine uygun 1’inci sınıf sağlık sertifikasının aslı ile bir kopyasını almanız gerekmektedir. Yetkili havacılık tıp merkezlerinin listesine SHGM resmi web sayfasından ulaşabilirsiniz. Yetkili havacılık tıp merkezinden alınan sağlık raporunun sertifikaya dönüştürülme zorunluluğu bulunmaktadır ve öğrencilerin sorumluluğundadır. Sağlık raporunun sertifikaya dönüştürülmesi ile ilgili işlemlere SHGM resmi web sayfasından ulaşabilirsiniz. Kayıt gününe kadar sağlık raporlarını bürokratik işlemlerin uzaması nedeniyle sertifikaya dönüştüremeyen öğrencilerin kayıt işlemleri sağlık raporunun aslı ve bir kopyası ile yapılabilecektir. (01 Ekim 2019 tarihine kadar 1’inci sınıf sağlık sertifikalarının aslını ve bir kopyasını teslim etmeleri koşuluyla). 1’inci sınıf sağlık sertifikaları kopyası ile karşılaştırıldıktan sizlere iade edilecek ve öğrenciliğiniz süresince her yıl yenilenme ve kopyasının Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne teslim edilme sorumluluğu sizlerde olacaktır. İlgili sağlık raporunun sadece Türkiye’den temin edilebildiğini ve sağlık raporu olmayan öğrencilerin kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmeyeceğini önemle hatırlatırız. Dolayısıyla Türkiye’ye seyahat planlarınızı ilgili belgeyi temin edebilecek ve kayıt sırasında ibraz edebilecek şekilde yapmanız gerekmektedir.

12. Pilotaj ve Havacılık Yönetimi programlarının arşivli/apostilli adli sicil belgelerini nereden alabilirim?
T.C. uyruklu ya da mavi kartlı öğrenciler e-devlet sistemi üzerinden Adlî Sicil Kaydı Sorgulama Formu aracılığıyla belgeyi temin edebilirler. Belgeyi arşiv kayıtlı oluşturabilmek için, Kurum Türü alanında "Resmi" seçeneğini; Belgenin Neden Verileceği alanında ise "Diğer"i seçebilirsiniz.

Yabancı uyruklu öğrenciler adli sicil belgelerini kendi ülkelerinden apostilli olarak almakla yükümlüdür.

13. Farklı bir üniversiteden aldığım dersler var/ÖzÜ içerisinde bölüm değiştirdim. Ders transfer işlemleri için ne yapmalıyım?
Ders transfer işlemi yapılacak olan öğrencilerimizin kayıt işlemleri sonrasında transkript ve ders içerikleri belgeleriyle kayıt oldukları Fakülte’nin/Yüksekokul’un idari yetkililerine başvurmaları ve ders transfer dilekçesi vermeleri gerekmektedir.

Ders kayıtları, dönem içinde alınacak derslerin seçilmesi işlemidir. Üniversitemizde İngilizce Hazırlık Programı ve lisans programlarının birinci sınıf 1. yarıyılında alınacak dersler bellidir ve ders kayıtları Öğrenci Hizmetleri tarafından yapılır. Ancak lisans programının birinci sınıf 1. yarıyılı için transfer edilmiş dersleri olan öğrencilerin 1. yarıyıl ders kayıt işlemlerini ders kayıt döneminde kendilerinin yapmaları gerekmektedir.

Daha sonraki yarıyıllarda, ders kaydının yapılabilmesi için her dönem başında, dönem öğrenim ücretinin akademik takvimde belirtilen sürelerde ödenmesinden sonra, dönem içinde alınacak derslere internet üzerinden Öğrenci Bilgi Sistemi (SIS) aracılığıyla kayıt olmak gerekir.

Her yeni dönem başında ders kayıt sürecinde öğrencilerimize yardımcı olması ve rehberlik edebilmesi adına ders kayıt bilgileri dökümanı hazırlanmaktadır. Ders kayıt bilgileri dökümanlarına buradan erişim sağlayabilirsiniz.

14. Ücretler ne kadar? Ne kadar ödeme yapmalıyım? Ödemeyi kayıttan sonra yapabilir miyim?
Üniversite kaydının tamamlanması için, öncelikle öğrenim ücreti ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Ücretler hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Başvuru ve kabul esnasında ödemiş olduğunuz 1000 USD ön ödeme ücreti 2023-2024 Güz dönemi için yapacağınız öğrenim ücreti ödemesinden düşülecek olup, geriye kalan miktarı ödeyeceksiniz.

15. Ödeme yöntemleri nedir? Ödeme yapmak için okula gelmek zorunda mıyım?

Ödeme Yöntemi: Ödemenizi daha önce ön ödemeyi yolladığınız USD hesabına havale yaparak yapabilirsiniz.

Öğrenim Ücreti Hesabı:
Banka: Fibabanka
Branch: Özyeğin University Branch - Nişantepe Mevkii Orman Sk. No:34 – 36 Çekmeköy/Istanbul
SWIFT Code: FBHLTRISXXX
Hesap Adı: Özyeğin Üniversitesi
USD IBAN No: TR300010300000000003296429

Lütfen öğrenci adı ve numarasını transfer sırasında açıklama bölümüne giriniz
Bu hesaba sadece USD olarak ödeme yapılabilir. TL olarak ödemeler kabul edilmemektedir.

16. Kayıt olmaktan vazgeçtim. 1000 USD ön ödeme ücretini iade alabilir miyim?
Ön ödeme ücretleri vize reddi haricinde hiçbir sebeple iade edilmemektedir.

17. Ek burs olanakları nedir?
YDO kontenjanından kayıt olan öğrencilere burs teklifi, üniversiteye ilk kabulde UO tarafından yapılır. Üniversiteye kayıt sonrasında, gösterdiğiniz akademik başarıya bağlı olarak “akademik başarı bursu” alabilirsiniz. Akademik başarı bursuna ilişkin bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

18. Kardeşim de Özyeğin Üniversitesi’nde okuyor, kardeş bursu var mı?
Aile İndiriminden faydalanabilecek öğrencilerin durumlarını açıklayan dilekçe, ve kardeş olduklarını gösterir belgeleri (pasaport kopyaları, vukuatlı nüfus örneği, vb) Öğrenci Hizmetleri Direktörlüğüne (student.services@ozu.edu.tr) e-posta ile iletmeleri gerekir. 

19. Kayıt yaptırdıktan sonra hemen öğrenci belgesi alabilir miyim?
Üniversite kaydınız tamamlandıktan sonra Öğrenci Bilgi Sistemi (SIS) -> Doküman Talebi ekranı üzerinden öğrenci belgesi talebinde bulunabilirsiniz. Belgeniz 24 saat içerisinde e-imzalı olarak hazırlanıp ÖzÜ email adresinize iletilecektir.

T.C. uyruklu ve mavi kartlı öğrenciler e-devlet üzerinden de YÖK onaylı öğrenci belgesi alabilirler.

20. İndirimli İstanbulKart almak için ne yapmam gerekiyor?
Öğrencilerimiz, İETT’ye bireysel başvuru yaparak kartlarını alabilirler. 

21. İngilizce Hazırlık tüm programlarınızda zorunlu mudur?
Türkçe Mimarlık ve Hukuk programları haricinde Özyeğin Üniversitesi’nde tüm lisans programlarında İngilizce Hazırlık programı zorunludur.

Türkçe Mimarlık ve Hukuk programlarında ise İngilizce Hazırlık programı isteğe bağlıdır. İsterseniz sınava girmeyebilirsiniz, ancak dil yeterliğini sağlamadığınız takdirde Türkçe haricinde sunulan seçmeli derslere kayıt yaptırmanız mümkün olmayacaktır. Öğrenim dili tamamen veya kısmen Türkçe olan programlara kayıt olan yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkçe yeterliklerini belgelemeleri zorunludur. En az son üç yılında, ortaöğrenimini Türkiye’de Türkçe öğrenim veren kurumlarda tamamlayanlardan Türkçe Yeterlik Belgesi aranmaz. TÖMER veya Yükseköğretim Kurulu tarafından akreditasyonu olan sınav merkezlerinden alınan Türkçe Yeterlik sınavlarından geçerlik süresi içinde B1 (Orta) düzeyinde veya üzeri puan almış olan öğrenciler, Türkçe yeterlik koşulunu sağlamış olurlar.

22. Üniversitenizin İngilizce sınavlarında başarılı olmak için kaç puan almalıyız?

  • 1. aşama – Online PLACEMENT sınavından 70 üzerinden en az 48 alındığı takdirde öğrenciler başarılı olmuş sayılacaktır. Başarılı öğrencilerin notu “S”; başarısız öğrencilerin notu ise “U” olarak duyurulacaktır.
  • 1. aşamadan başarılı olan öğrencilerin 2. aşama – Online TRACE sınavına girme hakkı olur. Bu sınavdan 100 üzerinden en az 65 alındığı takdirde öğrenciler başarılı olmuş sayılacaktır. Başarılı öğrencilerin notu “S”; başarısız öğrencilerin notu ise “U” olarak duyurulacaktır.
  • 1. veya 2. aşamadan başarısız olan öğrenciler, İngilizce Hazırlık programında düzeylerine göre bir sınıfa yerleştirileceklerdir.

23. İngilizce sınav sonuçlarımı nereden görüntüleyeceğim?
Kayıt öncesinde dil yeterlik sınavlarına girecek olan öğrencilerin sınav sonuçları email ile bildirilecektir. Kayıt işlemi sonrasında dil yeterlik sınavlarına giren öğrenciler kullanıcı adı ve parolalarıyla Öğrenci Bilgi Sistemi (SIS)’ne giriş yaparak sınav sonuçlarınızı görüntüleyebilirler.

24. İngilizce Hazırlık Sınıfından muaf olmak için Üniversitenin kabul ettiği dış sınavlar nelerdir?
Kabul edilen sınavları buradan görüntüleyebilirsiniz.

25. İngilizce sınav örnekleri var mı?
İngilizce sınav örneklerine buradan ulaşabilirsiniz. 

26. Yurt başvurularımı nasıl yapabilirim? Kayıt için geldiğimde yurdu gezebilir miyim?
Yurtlar ve yurt başvuruları ile ilgili olarak buradan bilgi alabilirsiniz.

27. Okula nasıl gelebiliriz?
Üniversiteye ulaşım hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.