Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mine B.
TEKMAN

Mine B.
TEKMAN

Dr. Öğretim Üyesi (NMS), Çevresel Kirlilik


Doktora

Doğa Bilimleri, Bremen Üniversitesi, Almanya, 2023

Yüksek Lisans

Yeryüzü ve Çevre Bilimleri, Bordeaux Üniversitesi, Fransa, 2015

Lisans

Bilgisayar Mühendisliği, İstanbul Teknik Üniversitesi, 2002



Araştırma Alanları

Kuzey Kutbundaki plastik kirliliği, plastik atıkların küresel dağılımı, mikroplastik ölçümü, plastik atıkların deniz yaşamı üzerine etkileri


Biyografi

Dr. Tekman, 2002 yılında bilgisayar mühendisi olarak profesyonel kariyerine başladı ve yazılım geliştirme, danışmanlık, satış ve iş geliştirme alanlarında çok uluslu şirketlerde 11 yıl boyunca çalıştı. Bilgi Teknolojileri alanındaki başarıları, onu Hewlett-Packard'ta Orta Doğu, Akdeniz ve Afrika bölgelerinden sorumlu Uygulama Yaşam Döngüsü Yönetimi Yazılımı Bölgesel İş Geliştirme ve Ürün Müdürü pozisyonuna taşıdı.

Bu arada, okyanuslara olan tutkusu, 2006 yılında dalgıçlık yapmaya başlamasıyla kişisel olarak önem kazandı ve kariyer değişikliği yaparak Deniz Ortamları ve Kaynakları Erasmus Mundus yüksek lisans programına başladı. Eğitim kapsamında Fransa, İspanya ve Belçika'da yaşama ve eğitim alma fırsatı buldu. Yüksek lisans derecesini aldıktan sonra, Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü, Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi(AWI)'nde insan kaynaklı katı atık ve özellikle plastik kirliliği üzerine araştırmacı ve yazılım mühendisi olarak özellikle Kuzey Kutup bölgesi ve antropojenik atık portalı LITTERBASE (https://litterbase.awi.de) üzerine odaklandı. Bu projelerin çıktıları prestijli bilimsel dergilerde yayımlandı ve halkın geniş ilgisini çekti. Dr. Tekman Kuzey Pasifik Okyanusu'ndaki plastik kirliliği üzerine de çalışmalarda bulundu. Plastik kirliliği alanındaki çalışmaları, Science ve Nature Reviews Earth & Environment'da yayınlanan önemli incelemelerin ortak yazarlığıyla devam etti. Ayrıca, Almanya Dogal Hayatı Koruma Vakfi ve AWI işbirliği ile hazırladığı plastik kirliliğinin deniz yaşamı üzerindeki etkilerine ilişkin kapsamlı rapor Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi’nde görüşülen (UNEA-5.2) bağlayıcı bir küresel anlaşma oluşturma çabalarında belirleyici rol oynadı. Deniz ekosistemlerini koruma alanına daha fazla katkıda bulunmak amacıyla Mercator Ocean International’a danışman olarak Bütünleşik Deniz Atıkları İzleme Sistemi (Integrated Marine Debris Observing System - IMDOS) için bir strateji ve uygulama planını başlatma görevini üstlendi. Dr. Tekman, bu çalışmalarıyla Bremen Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesinden Doğa Bilimleri alanında doktora derecesini tamamlamıştır.